Δωρεάν Μεταφορικά
Για αγορές από 30 & άνω
22730-35101
Τηλεφωνικές Παραγγελίες

Τριάντα πέντε χρόνια με το φακό της επικαιρότητας 1960-1995

10% έκπτωση web
Τριάντα πέντε χρόνια με το φακό της επικαιρότητας 1960-1995

Τριάντα πέντε χρόνια με το φακό της επικαιρότητας 1960-1995

  • Κατασκευαστής:Απόπλους
  • Κωδικός Προϊόντος:1588
  • Διαθεσιμότητα: Παράδοση 1 - 3 ημέρες
  • 37,29€

    33,56€

φωτογράφιση: Νίκος Νόου

Απόπλους, 2007
289 σελ., [Κυκλοφορεί]

[...] Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε δυο κύκλους, σε δυο μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι ασπρόμαυρες, από το 1960 έως το 1980 περίπου, και οι έγχρωμες από το 1980 έως το 1995, που τελειώνει η επαγγελμαική μου δραστηριότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκλεισε και ο κύκλος των φωτογραφικών αναζητήσεων. Είναι μια άλλη δουλειά, το ίδιο επαγγελματική και υπεύθυνη, που έχει σαν θέμα το περιβάλλον και τα προβλήματά του, ενώ καλύπτει και το φωτορεπορτάζ της εφημερίδας η "Βίγλα", ένα έντυπο οικολογίας και πολιτισμού που εκδόθηκε με πρωτοβουλία μου, σαν προέδρου του Συλλόγου Οικολόγων Σάμου από το 1995, και καλύπτει θέματα της επικαιρότητας στο φυσικό, το πολιτιστικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Μεγάλο μέρος του λευκώματος αναφέρεται στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ίσως είχα συνειδητοποιήσει την πολιτική και ιστορική διάσταση της φωτογραφίας, στη συγκεκριμένη εποχή, ίσως ήταν και μια προσπάθεια του καθεστώτος να προβάλει μέσα από τις φωτογραφίες το έργο του. Το παραμικρό γεγονός, από την κατασκευή ενός στάβλου ως την διάνοιξη ενός αγροτικού δρόμου, έπρεπε να φωτογραφηθεί και να προβληθεί μέσα από τον τύπο και την συνεχή έκθεση φωτογραφίας δημόσιων έργων, που βρισκόταν μόνιμα σε μεγάλο ταμπλό έξω από τη Νομαρχία Σάμου. Μερικές φορές αυτή η προσπάθεια να καταγράψω φωτογραφικά τα γεγονότα με οδήγησε σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Δεν ξέρω αν θα υπάρξει ένα άλλο λεύκωμα στο μέλλον για την ενδιαφέρουσα αυτή πλευρά της οικολογικής φωτογραφίας, ή θα βρεθεί ένας άλλος τρόπος παρουσίασης του φωτογραφικού υλικού που αφήνω στο Ιστορικό Αρχείο Σάμου. Πρέπει όμως να αναφέρω πως υπάρχει ένας αριθμός φωτογραφιών της πρώτης περιόδου, ασπρόμαυρων και έγχρωμων, με αθλητικό περιεχόμενο. Ίσως γι' αυτές υπάρξει μια προσεχής έκδοση σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ, Σάμου. [...]

(από τον πρόλογο του Νίκου Νόου)

ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΔΕΙ